Melyek a legfontosabb zászlórúd tartozékok?

A telepített zászlótartó rúdon lobogó zászló a legjobb figyelemfelhívó: négyméretű, messziről észrevehető, látványos reklámfelület. Sokkal hatékonyabb, mint az épületfelületen elhelyezett plakátok, cégtáblák, vagy akár a sétálók útjába helyezett megállítótáblák. A telepített zászlótartó rúdon lobogó zászló ár-érték arányban talán a legkedvezőbb kültéri reklámhordozó. Mivel a zászlórúd tartozékok nagyon sokféle kivitelben érhetők el, érdemes alaposan mérlegelni a megrendelő szempontjait a megrendelt termék kiválasztásakor. A zászlótartó rúd mérete alapjában meghatározza, mekkora zászló helyezhető el rajta. 6 méteres zászlórúd esetén az ajánlott legnagyobb méret 6 négyzetméteres, egy 12 méter magas zászlórúdra maximum 10,5 négyzetméteres lobogó helyezhető el úgy, hogy extrém szélkörülmények között is biztonságos maradhasson a szerelvény.zászlórúd tartozékok

A ma általában használatos modern zászlórudak poliészterből, vagy alumíniumból készülnek, a legtartósabb kivitelűek egésze homogén: egy darabból készül, csak a szerelvényeiket illesztik rá külön. Az alumínium oszlopok is, de különösen a poliészterből készült társaik igen könnyűek, könnyen kezelhetők. Dönthető kivitelben is készülnek, egyszerűen szerelhetők és felállíthatók. Igény szerint ideiglenes talpra is kihelyezhetők. A telepítés helyének kiválasztásakor érdemes figyelembe venni, hogy a zászlórúdon lobogó zászló ne ütközzön akadályba. A zászlórudak alapja egy betontuskó, tehát érdemes felmérni, a telepítés tervezett helyén nem futnak-e közművek. Fontos szempont a láthatóság; amennyiben több zászlórúd kerül egymás mellé, fontos az esztétikai szempontokat szem előtt tartva kimért zászlórudak közti távolság.

A legfontosabb zászlórúd tartozékok

Minden telepített zászlórúd alapja a betonozott alapra illeszkedő talp, a zászlórúd tartó (alkalomadtán az ideiglenes talp), a zászlórudak tetején a záróelem, és a lobogót tartó különböző elemek. A leglényegesebb eldönteni, milyen módon rögzüljön a zászlórúdhoz a lobogó. A zászlórúd tartozékok lehetnek külső felhúzó kötélvezetésű és belső kötélvezetésű szerelvények, de akár kurblis verzióban is. A kurblis változatot, amely igen kényelmessé teszi a zászlónk kezelését, elsősorban állandó széljárású helyeken javasoljuk.

zászlórudak szerelékeiA zászlórudak mérettől függetlenül elérhetők tartókaros, zászlórúd tartozékokkal szerelt kivitelben, amelyek szélcsendes övezetekben is folyamatosan láthatóvá teszik a zászlónk. A zászlórudak szerelékei a felállítás után is módosíthatók a megváltozott igényeknek megfelelően, lehetőség van a már felállított zászlórudak átalakítására. A modern, alumínium, vagy üvegszálas erősítésű poliészter zászlórudak egyszerűen szerelhetők, akár a megrendelő is felállíthatja őket a szerelési útmutatót követve, de természetesen rendelhetők telepítéssel együtt. Az ideiglenesen felállított, mobil zászlórúd tartóval szerelt zászlórudak bérelhetők is.

Az igények és szélviszonyok – érdemes a helyszín ismeretében tervezni

Szélcsendes, vagy gyenge szeles környezetben a zászlórúd méretétől függetlenül ideális a tartókaros, zászlótartó rudas kivitel, hiszen így zászlónk minden körülmények között látható marad. A tartókar egy a zászlórúd méretétől függően egy-másfél méteres cső, amelyhez a zászlónk felső éle rögzül. A kényelmes kezelés érdekében tartókaros változatban is javasolt a kurblis változat felállítása. Árnyékos, szélcsendes környezetben a legideálisabb választás a kötélzet nélküli, körbeforgó tartókarral szerelt változat.

A zászló cseréje ez esetben a teljes rúd ledöntésével zászlórúd szerelvényekoldható meg. Ezt a megoldást leginkább akkor javasoljuk, ha a felhasználó ritkán (például tisztítás céljából) vonná le, esetleges sérülés esetén cserélné csak a zászlót, mindazonáltal a zsinóros, felhúzható kivitel összehasonlíthatatlanul komfortosabb. Érdemes figyelembe venni, hogy a felállított zászlórúdon lobogó zászló ne ütközzön természetes akadályokba (például faágak, felsővezetékek), illetve hogy a ledöntésekor ne akadályozza a forgalmat. Szeles környezetben a tartókaros zászlótartó megoldás nem javasolt, a zsinóros, lobogó kivitel (belső, avagy külső kötélvezetéssel) az ideális választás.

A belső kötélvezetés előnye, hogy egy speciális, kulccsal nyitható zárházon át történik a felhúzókötél kezelése, így kizárható az illetéktelenek hozzáférése zászlónkhoz. A zsinóros rendszerek további előnye, hogy viharos szél esetén a zászlónk könnyen bevonható, amivel növelhető annak élettartama. Az időjárás-állóságot és szélterhelést tekintve az alumínium illetve az üvegszálas erősítésű poliészter zászlórudak között nincs lényeges különbség. Mindkét termék többféle színben elérhető. Kívánság szerint a megrendelő által választott színekre festhetők is, de csak bizonyos megrendelt darabszám felett. Utólag viszont kizárólag a poliészter oszlopok festhetők át.